Steeds meer bacteriële infecties
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink
Het aantal infecties door bacteriën die resistent zijn voor bijna alle antibiotica, neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM.
Vooral de gestage stijging van infecties door Klebsiella pneumoniae is reden voor zorg bij de gezondheidsautoriteiten. Die bacteriën zijn resistent voor de krachtigste antibiotica. Dat komt door de werking van enzymen die de bacteriën aanmaken.
In Griekenland is meer dan de helft van de infecties door Klebsiella pneumoniae resistent voor carbapenem-antibiotica, de krachtigste antibiotica die beschikbaar zijn. In Italië geldt dat voor meer dan een kwart van die bacteriën. In Nederland is dat percentage minder dan 1.
In Nederland stijgt het aantal infecties door Klebsiella pneumoniae die resistent zijn voor carbapenem-antibiotica ook. In de eerste veertig weken van 2012 ging het om 37 gevallen.
In 2001 waren het er in het hele jaar 28. In die statistieken zijn grote uitbraken zoals die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam niet meegenomen.
Een flink deel van de Nederlandse patiënten heeft de bacteriën opgelopen in een buitenlands ziekenhuis of op reis.
MRSA stabiliseert
Ook ESBL-producerende Klebsiella-bacteriën die voor antibiotica resistent zijn, maar nog niet voor carbapenem-antibiotica, komen steeds vaker voor. In Griekenland en Slowakije wordt meer dan de helft van de Klebsiella-infecties veroorzaakt door Klebsiella met ESBL’s. In negen andere landen ligt dat percentage boven de 25. In Nederland ligt het tussen de 1 en 5 procent.
Het aantal MRSA-infecties stabiliseert. Alleen in Slowakije en Roemenië steeg het, terwijl het in de Baltische staten en Spanje afnam. In acht Zuid- en Oost-Europese landen wordt meer dan een kwart van alle infecties door de bacterie Staphylococcus aureus veroorzaakt door de resistente variant van MRSA.
In de knel
ECDC komt jaarlijks met nieuwe cijfers over antibioticaresistentie en het gebruik van antibiotica. Het instituut schat dat jaarlijks 25.000 Europeanen sterven door infecties door resistente bacteriën.
Zonder werkende antibiotica kunnen infecties niet meer worden behandeld, maar kunnen ook operaties met grote wonden niet veilig worden uitgevoerd. Ook de zorg voor prematuur geboren baby’s komt dan in de knel, net als de zorg voor patiënten met verminderde afweer door bijvoorbeeld een chemokuur.
Antibioticagebruik
Resistentie wordt veroorzaakt door antibioticagebruik en vooral door verkeerd gebruik: te lage doseringen, te korte kuren of juist te vaak en te veel antibiotica.
De ECDC-cijfers hebben alleen betrekking op gebruik van antibiotica door mensen. Koploper Griekenland gebruikt 3,5 keer zo veel antibiotica als Estland. In Nederland wordt een fractie meer gebruikt dan in Estland.
Initiatieven
Overal in de wereld worden initiatieven genomen om de strijd aan te binden met antibiotica-resistentie. Deze week sloegen 25 Amerikaanse organisaties (.pdf) de handen ineen. Afgelopen zomer werd de World Alliance against Anti-biotic Resistance (WAAR) (.pdf) opgericht.
Nederlandse betrokkenen zoals GGD Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie organiseerden donderdag een ontbijt met Kamerleden om hen te doordringen van de ernst van de problemen.
Bron: http://nos.nl
Geef een antwoord