necrotiserende fasciitis

Hoe kan men de necrotiserende fasciitis herkennen?

Fasciitis necroticans (of: necrotiserende fasciitis) is een ernstige infectie van onderhuids (subcutaan) bindweefsel. De ontsteking kan zich ook naar diepere lagen uitbreiden en gaat gepaard met weefselversterf (necrose). In de ontstekingshaard kan gasvorming voorkomen; er ontstaat een rottingsproces waarbij gasbacillen een rol spelen.
Necrotiserende fasciitis is in het algemeen het gevolg van een streptokokkeninfectie. Na wonden of verwondingen is er meestal sprake van een stafylokokkeninfectie

De infectie komt vaker voor op de benen en lijkt in het begin vaak op erysipelas (wondroos) of een zweer.
Bij necrotiserende fasciitis is de huid gezwollen, zeer drukgevoelig, warm, rood en bedekt met blaasjes en blaren. De roodheid kan zich zeer snel verspreiden. Als de infectie zich uitbreid kan er weefsel versterf optreden (necrose). Verder ontstaan er dan symptomen van koorts, koude rillingen, hoofdpijn en ernstiger complicaties, zoals verwarring, lage bloeddruk en een snelle hartslag en ademnood.

Voor behandeling moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Er worden hoge doses antibiotica gegeven via een infuus. Via operatief ingrijpen word er ziek weefsel weg gehaald of soms een ledemaat geamputeerd. Meestal is de patiënt zo ziek dat er intensieve zorg nodig is.

Bron Terzake BE