Gabapentine

Gabapentine is een geneesmiddel uit de groep van anti-epileptica. Het is een GABA-agonist met een chemische structuur gelijkt op die van de neurotransmitter GABA (gamma-aminoboterzuur).
Gabapentine werd in 1977 geoctrooieerd door Gödecke AG in Duitsland[1] en door Warner-Lambert (later overgenomen door Pfizer) in de Verenigde Staten. Het werd voor het eerst toegelaten in de Verenigde Staten in 1994 en kwam in 1999 internationaal op de markt. De merknaam van Pfizer is Neurontin. Er zijn nu ook generieke versies van het middel verkrijgbaar.
[bewerken]Indicaties

Het wordt voorgeschreven:
voor de behandeling van epilepsie wordt gabapentine meestal slechts gebruikt als andere eerste-keusmiddelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven;
tegen zenuwpijnen (neuropathische pijn en neurogene pijn), postherpetische neuralgie (pijn na gordelroos) en fantoompijn.
Gabapentine blijkt ook te werken tegen postoperatieve pijn en in hoge dosis is het ook geschikt voor de behandeling van essentiële tremor3.
Het exacte werkingsmechanisme van gabapentine is niet bekend. De stof is chemisch analoog aan GABA, maar zou niet op dezelfde receptoren inwerken als GABA.

De voornaamste bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid, ataxie, moeheid, hoofdpijn, tremor en visusstoornissen.