Inleiding

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Fasciitis necroticans ofwel necrotiserende fasciitis is een acute, heftig verlopende ontsteking van het onderhuidse weefsel. Hierbij is karakteristiek dat er necrose en gangreen (afsterving en ontbinding) van weefsel optreedt en dit breidt zich snel uit in de loop van de volgende uren. De weefsels die hierbij worden aangetast maken deel uit van de huid, de spieren, het onderhuidse vet en de bindweefsels.

Het verloop van de infectie: symptomen
Deze infectie begint oorspronkelijk bij een plaatselijke verwonding van de huid en komt vaker op de benen voor. Het kan in het begin lijken op wondroos ofwel erysipelas, maar de pijn is erg heftig voor wat de omvang van de wond lijkt te zijn. Ook is de huid warm en rood, zeer gevoelig bij druk. Er is sprake van grotere en kleinere blaren gevuld met vocht en het hele geïnfecteerde gebied gaat zwellen. De roodheid kan zich heel vlug verspreiden. Als de infectie niet zo duidelijk aan de oppervlakte ligt maar dieper, is er vaak nog niets te zien.

Andere symptomen die de meeste patiënten krijgen – naast de hevige pijn – zijn diarree, misselijkheid, overgeven. Bij infecties die zich aan de oppervlakte bevinden is te zien dat de huid verkleurt van rood naar paars (na 2 tot 3 dagen) en daarna naar bruin tot zwart. Dit is het stadium van necrose, het afsterven van weefsel. Het gangreen, de ontbinding, met de vorming van gas in de weefsels, kan ontstaan op de vierde tot vijfde dag.

Vaak ontstaan erbij nog abcessen in het geïnfecteerde gebied. In dit stadium heeft de patiënt hoge koorts en voelt zich zeer ziek, met koude rillingen en hoofdpijn. Ook kunnen ernstiger verschijnselen optreden, zoals lage bloeddruk, snelle hartslag en ademnood. De infectie breidt zich in 24 tot 72 uur zeer snel uit. Als er geen behandeling volgt zal de infectie dodelijk zijn.

De oorzaak van de infectie De behandelingOntvakelijkheidverwonding behandelen: necrotiserende fasciitis