Wondroos

Wat is wondroos?
Wondroos is een ontsteking van de huid veroorzaakt door bacteriën. De huid wordt (glanzend) rood en pijnlijk. Wondroos komt het meest voor op het onderbeen, maar kan ook op andere plekken voorkomen zoals op uw arm of in uw gezicht.
Wat zijn de verschijnselen?
Er ontstaat een rode plek die snel groter wordt. Zo kan bijvoorbeeld uw hele arm of been rood, warm, dik en pijnlijk worden. Er kunnen ook blaren of pusblaasjes opkomen. Van wondroos kunt u koorts krijgen, rillerig en misselijk worden. U voelt zich dan erg ziek.

Hoe ontstaat het?
Wondroos ontstaat als er bacteriën door de beschadigde huid heen komen. Daarvoor is een heel klein wondje al genoeg. Natuurlijk kan wondroos ook bij een grotere wond ontstaan, zoals bij een open been. Soms komen bacteriën via een wondje aan uw teen uw lichaam binnen, waarna in het onderbeen wondroos ontstaat. Dan zit de wondroos dus niet direct rond het wondje. De bacteriën die wondroos meestal veroorzaken heten streptokokken of stafylokokken. Heeft u dikke enkels door ophoping van vocht in de onderbenen? Dan is de kans dat u wondroos krijgt groter. Vooral mensen met diabetes of hartfalen kunnen van wondroos erg ziek worden.

Adviezen
Heeft u wondroos aan uw been? Probeer uw been dan rust te geven. Sta en loop zo weinig mogelijk. Leg uw been hoger, bijvoorbeeld door een kussen eronder te leggen. Zit de ontstoken plek op uw arm dan krijgt u vaak een mitella om de arm stil te houden. Heeft u een wondje met gelig vocht, dan kan een nat verband soms helpen de wond schoon te krijgen.
Hygiënische maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat u de bacteriën verspreidt. De kans dat u zichzelf (opnieuw) of anderen besmet, is dan kleiner. Als u vaker wondroos heeft, dan zijn deze adviezen extra belangrijk:
• Laat de plek met wondroos met rust. Dus niet krabben of wrijven. Als er een wondje is, probeer er dan af te blijven.
• Was regelmatig uw handen met zeep;
• Knip uw nagels kort;
• Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een schone handdoek;
• Was, als dit mogelijk is, uw lichaam elke dag met zeep.
Medicijnen
U krijgt antibiotica, bijvoorbeeld:
• flucloxacilline, vier keer 500 mg voor tien dagen
• claritromycine, twee keer 500 mg voor zeven tot tien dagen of
• azitromycine, een keer 500 mg voor drie dagen
Maak de kuur altijd af. Is de huid daarna nog rood of pijnlijk, dan wordt de kuur een paar dagen verlengd. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Zo nodig om de zes uur een tablet van 500 mg. Heeft u veel pijn dan kunt u twee tabletten tegelijk nemen. Het kan geen kwaad om paracetamol en antibiotica tegelijk te gebruiken.

Wanneer contact opnemen?
Kom na twee dagen terug voor controle, en dan nog eens na tien dagen. Of eerder als u merkt dat de (pijn)klachten verergeren of u zieker wordt. Dan bespreken we welke behandeling nodig is. Neem ook contact op als het u niet lukt de medicijnen in te nemen, bijvoorbeeld als u misselijk bent of moet overgeven.

Hoe gaat het verder?
Uw huid kan twee weken rood blijven. Wanneer de huid geneest kan deze gaan vervellen. Komt wondroos vaker terug, zorg dan dat u de huid, vooral aan uw voeten en onderbenen, regelmatig controleert (of laat controleren) op wondjes. Probeer beschadiging van de huid te voorkomen, bijvoorbeeld door op te letten dat u zich niet stoot. Zorg dat u kleine wondjes vroeg ontdekt en goed verzorgt om te voorkomen dat u wondroos krijgt. Als u vocht in uw onderbeen heeft, draag dan een steunkous om het vocht te verminderen.
Heeft u wondroos en werkt u in de voedingsindustrie, in de horeca of in de zorg? Bijvoorbeeld in een keuken, ziekenhuis of verpleegtehuis? Neem dan contact op met uw bedrijfsarts voordat u aan het werk gaat. De bedrijfsarts kan u vertellen of u extra maatregelen moet nemen om te voorkomen dat u bacteriën verspreidt.

Heeft u nog vragen?
Meer informatie over dit en andere onderwerpen is te vinden op www.thuisarts.nl.